7-Strategi Mengatasi Masalah Berat Badan Berlebihan dan Obesiti

Masalah Berat Badan Berlebihan dan Obesiti: Panduan Komprehensif

Pengenalan

Ketika membincang mengenai kesihatan, masalah berat badan berlebihan (badan gemuk) dan obesiti merupakan isu utama yang mempengaruhi jutaan orang di seluruh dunia. Berlebihan berat badan dan obesiti adalah keadaan di mana seseorang itu mempunyai peratus lemak badan yang melebihi paras normal, iaitu lebih daripada 25% bagi lelaki dan 35% bagi perempuan. 

Cara yang lebih mudah untuk mengetahui status berat badan anda iaitu dengan mengira Indeks Jisim Tubuh atau Body Mass Index (BMI). Jika BMI nilainya 25 hingga 29.9, anda mengalami masalah berat badan berlebihan dan jika nilainya 30 dan ke atas, anda adalah obes.

Dalam blog ini, saya akan membincang secara mendalam mengenai puncanya, risiko kesihatan, strategi dan mengurangkan berat badan yang berkesan untuk mengatasi masalah ini.

Jadual Kandungan

1. Faktor Punca Obesiti 

a. Kebiasaan Makan yang Tidak Sihat 
b. Gaya Hidup Tidak Aktif 
c. Faktor Genetik 
d. Gangguan Metabolik
 

2. Kesan Buruk Obesiti Terhadap Kesihatan 

a. Penyakit Jantung 
b. Diabetes 
c. Tekanan Darah Tinggi 
d. Sakit Sendi
e. Risiko kanser
 

3. 7-Strategi Mengatasi Masalah Berat Badan Berlebihan Dan Obesiti

i.)  Strategi Pertama: Sasaran Berat Badan Munasabah

ii.) Strategi Kedua: Panduan Diet yang Efektif

iii.) Akitiviti Fizikal dan Senaman

iv.) Strategi Ke-empat: memantau dan merekodkan berat badan anda setiap minggu
 
v.) Strategi Kelima: Perubahan tingkahlaku , pemikiran dan psikologi
 
vi.) Strategi Ke-enam: Dapatkan sokongan
 
vii.) Strategi Ketujuh: Rawatan perubatan dan doktor
 

4. Kesimpulan

 1. Faktor Punca Obesiti 

Obesiti sering kali disebabkan oleh kombinasi faktor, termasuk kebiasaan makan yang tidak sihat (memakan makanan berkandungan tinggi gula dan lemak), gaya hidup tidak aktif, ciri genetic yang diwarisi, gangguan hormon dan metabolik. Keadaan ini menggalakkan penumpukan lemak dalam badan, menyebabkan peningkatan berat badan secara berlebihan.

2. Kesan Buruk Obesiti Terhadap Kesihatan 

Obesiti bukan sahaja mempengaruhi penampilan fizikal, tetapi juga membawa risiko kesihatan yang serius dan penyakit kronik. Individu yang mengalami obesiti berisiko tinggi untuk menghidap penyakit jantung, diabetes, tekanan darah tinggi (hipertensi), sakit sendi dan meningkatkan risiko bagi sesetengah jenis kanser seperti kanser kolon, rektum dan payudara.

 Obesiti turut memberi kesan kepada pergerakan dan ketahanan fizikal tubuh. Mereka yang obes juga mungkin mempunyai perasaan kurang yakin terhadap penampilan diri sendiri. Oleh itu, pengkurusan berat badan yang berkesan adalah penting untuk mencegah komplikasi ini.

3. 7-Strategi Pengkurusan Berat Badan Berlebihan Dan Obesiti

Mengkuruskan berat badan melibatkan pendekatan yang komprehensif. Amalan diet seimbang, bersenaman, konseling psikologi, dan pengurusan stres adalah strategi penting yang membantu mencapai berat badan yang sihat.

i.) Strategi Per-1: Sasaran Berat Badan Munasabah

Bermula dengan menetapkan berat sasaran yang munasabah dan selamat untuk dikurangkan dalam tempoh 6 bulan. Kurangkan berat badan semasa anda, sebanyak 10% dalam masa 6 bulan. Jika berat sekarang anda ialah 80kg, tetapkan matlamat untuk mengurangkan 10% daripada 80 kilogram iaitu 8 kilogram dalam masa 6 bulan atau tetapkan matlamat pengurangan berat badan anda sebanyak ½ -1 kilogram seminggu. 

Penurunan berat badan secara mendadak boleh memudaratkan kesihatan. Matlamat pengurangan berat badan 10% dalam 6 bulan ini dapat dicapai oleh kebanyakan orang ramai dan adalah selamat.

ii.) Strategi Ke-2: Panduan Diet Yang Efektif

Dalam usaha untuk mengurangkan berat badan, pemilihan makanan dan tabiat pemakanan yang betul adalah kunci. Mengamalkan makanan tinggi serat (fibre), mengurangkan gula dan lemak, mengawal bahagian (amuan) makanan, dan jangan sesekali skip sarapan pagi adalah sebahagian daripada panduan diet yang efektif. 

Diet anda mestilah bersesuaian dengan keperluan tenaga harian dan aktivit fizikal anda. Kurangkan pengambilan makanan sebanyak 500 kilokalori sehari supaya dapat mengurangkan berat badan anda sebanyak ½ hingga 1 kilogram seminggu.

Makanan yang perlu dikurangkan atau dielakkan : – Kurangkan makanan yang tinggi kandungan lemak seperti makanan yang bergoreng, bersantan dan yang mengandungi lemak haiwan. Bila boleh, amalkan kaedah memasak kurang mengguna minyak seperti mengukus, merebus dan memanggang. Jika perlu menggoreng, gunakan sedikit minyak sahaja. 

Kurangkan makanan yang tinggi kandungan gula seperti kuih muih yang manis dan aiskrim. Kurangkan minuman manis dan lebihkan minum air kosong. Mengamal tabiat permakanan baru seperti membuat keputusan untuk mengelak makanan bergoreng atau bersantan dalam satu-satu hidangan, contohnya ketika makan tengahari atau makan malam.

Buat keputusan, setiap kali anda makan,  pilih sayur-sayuran, ulam-ulaman dan buah-buahan lebih. Ianya berkalori rendah, menpunyai serat (fibre) tinggi dan membuatkan anda berasa kenyang dalam masa yang lebih lama.

Jangan sesekali ‘skip’ sarapan pagi anda. Tabiat skip sarapan itu adalah tidak baik pada kesihatan dan boleh menyebabkan anda makan lebih amaun untuk memuaskan perasaan lapar.

iii.) Strategi Ke-3: Akitiviti Fizikal Dan Senaman 

Bersenamanlah 45hingga 60 minit, 5 kali seminggu. Anda boleh pilih berjalan cepat, berlari (jogging), mengayuh basikal atau berenang. Senaman perlu ikut kemampuan fizikal anda. Untuk senaman yang memlebihi tahap serdahana, pemeriksaan kesihatan terdahulu dengan doktor  mungkin diperlukan.

Selain itu, anda boleh meningkatkan aktiviti fizikal seharian. Elakkan mengguna lif dan gunakan tangga di tempat kerja. Semasa di rumah, lakukan sendiri aktiviti harian di rumah seperti menyapu sampah, mengemop lantai, memasak, mencuci pinggan mangkuk, mencuci kereta dan memotong rumput. Semasa menonton TV, lakukan aktiviti fizikal. Banyakkan berjalan kaki dan kurangkan memandu kenderaan. Mengambil bahagian dalam aktiviti fizikal secara berkumpulan seperti senam robik dan sukan berpasukan.

iv.) Strategi Ke-4: Memantau dan Merekodkan Berat Badan Anda Setiap Minggu

Adakan mesin penimbang badan elektronik di rumah. Tetapkan sehari pada setiap minggu untuk merekod berat badan. Tujuannya ialah untuk meningkatkan motivasi anda. Ia juga membantu mengesan masalah yang mungkin timbul seperti pengurangan berat yang terlalu perlahan atau mungkin tidak turun langsung.

Anda boleh mengkaji balik diet dan aktiviti kami bila masalah tersebut dikeasani, langkah-langkah pembetulan dapat dilakukan dengan segera. Jika perlu, boleh mendapat nasihat dari doktor secepat mugkin. 
 

v.) Strategi Ke-5: Perubahan Tingkahlaku , Pemikiran dan Psikologi

Strategi penting untuk mengurangkan berat badan adalah, pertama anda mesti ada kepercayaan pada diri sendiri. Ada keyakinan bahawa pengurangkan berat badan boleh dilakukan dengan berjaya. 

Mulalah perubahan secara berperingkat, jangan terlalu memaksa diri. Set sasaran berat yang boleh dicapai. Sentiasa mengingatkan diri semua manfaat mempunyai berat badan yang sihat. Buat perubahan kepada perkara yang mudah dahulu, contohnya kurangkan minuman manis dan lebihkan minum air kosong. 

Jangan mudah berputus asa, kekalkan keazaman untuk membuat perubahan. Raikanlah apa-apa kejayaan dalam mengurangkan berat badan anda, walaupun pengurangan kecil. Cara mengurangkan dan mengawal stres anda juga penting. Mengenal pasti jenis tekanan (stres) yang boleh mencetuskan anda untuk makan lebih banyak dan cari cara mengelakkan ia. 
 

vi.) Strategi Ke-6: Dapatkan Sokongan

Sokongan sosial dari orang yang rapat dengan anda seperti ahli keluarga, sahabat dan rakan sekerja amat penting. Maklumkan mereka tentang hasrat anda untuk mengurangkan berat badan. Mereka pasti akan memberi sokongan. Mereka boleh membantu memantau berat anda dan meriakan bersama anda bila ada pengurangan berat. Ini menolong mengekalkan keazaman anda. 

Dapatkan penglibatkan ahli keluarga anda dalam aktiviti yang dilakukan, sama ada dalam pemilihan pemakanan atau amalan aktiviti fizikal harian anda. Adakan aktiviti bersenaman bersama-sama. 

vii.) Strategi Ke-7: Rawatan Perubatan dan Doktor

Jika selepas usaha di atas masih tidak memberi hasil pengurangan berat badan yang memuaskan, maka dapatkan rawatan dan bantuan dari ahli profesional seperti kaunselor, ahli psikologi dan para doktor. Kaunselor dan ahli psikologi boleh membantu jika anda ada masalah stres dan keyakinan diri atau masalah senang putus asa. 

Sekarang terdapat banyak ubat-ubatan dan prosedur yang selamat untuk rawatan obesiti. Pilihlah rawatan dari ahli professional yang bertauliah dan dari klinik atau pusat perubatan yang berdaftar dengan Kem. Kesihatan Malaysia.

4.Kesimpulan

Masalah berat badan berlebihan dan obesiti adalah isu kompleks yang memerlukan perhatian serius. Mengambil tindakan untuk mengelakkan dan mengkuruskan berat badan adalah langkah bijak ke arah hidup yang lebih sihat dan produktif. Dengan kesedaran yang betul dan tindakan yang tepat, kamu boleh mencapai berat badan yang ideal dan meningkatkan kualiti hidup secara keseluruhan.

10 soalan lazim dan jawapan:

1. Apa yang menyebabkan obesiti?

Obesiti disebabkan oleh kombinasi faktor seperti kebiasaan makan yang tidak sihat, gaya hidup tidak aktif, faktor genetik, dan gangguan metabolik.

2. Apa kesan buruk obesiti terhadap kesihatan?

Obesiti meningkatkan risiko penyakit jantung, kanser, diabetes, tekanan darah tinggi, dan masalah sendi.

3. Bagaimana strategi pengurusan berat badan membantu?

Strategi pengurusan berat badan seperti amalan diet seimbang, senaman teratur, konseling psikologi, dan pengurusan stres membantu mencapai berat badan yang sihat.

4. Apakah panduan diet yang efektif untuk mengatasi obesiti?

Panduan diet yang efektif termasuk mengamalkan makanan tinggi serat, mengurangkan gula dan lemak, mengawal bahagian(amaun) makanan, dan jangan sesekali ‘skip’ sarapan pagi.

5. Bagaimana obesiti mempengaruhi kesihatan mental?

Obesiti boleh menyebabkan stres psikososial dan gangguan tabiat permakanan, mempengaruhi kesihatan mental secara negatif.

6. Adakah faktor genetik memainkan peranan dalam obesiti?

Ya, faktor genetik memainkan peranan dalam kecenderungan seseorang untuk mengalami obesiti. 

7. Apakah langkah awal yang boleh diambil untuk mengurangkan berat badan?

Langkah awal termasuk memulakan amalan pemakanan sihat, meningkatkan aktiviti fizikal, dan mencari bantuan profesional jika diperlukan.

8. Adakah ada rawatan perubatan untuk obesiti?

Ya, terdapat pelbagai rawatan perubatan termasuk terapi aktiviti fizikal, dieting, ubat-ubatan, prosedur dan pembedahan.

9. Bagaimana tabiat tidur mempengaruhi berat badan?

Kurang tidur atau gangguan tidur boleh mempengaruhi hormon yang mengawal selera makan, menyumbang kepada penambahan berat badan.

10. Apakah pentingnya pemantauan berat badan dalam pengkurusan obesiti?

Pemantauan berat badan membantu individu untuk mengetahui prestasi pengkurusan mereka dan membolehkan penyesuaian yang diperlukan untuk mencapai matlamat berat badan yang sihat.

 Images credit to:

1. First picture: Image by rawpixel.com on Freepik
<a href=”https://www.freepik.com/free-photo/active-woman-measuring-her-waist_15669068.htm#query=obesity&position=45&from_view=search&track=sph”>Image by rawpixel.com</a> on Freepik
2. Second picture                                                                                                                                         <a href=”https://www.freepik.com/free-vector/overweight-man-eating-fast-food-table isolated_44847580.htm#query=OBESITY&position=16&from_view=search&track=sph”>Image by brgfx</a> on Freepik