Apakah Bahaya Racun Berjadual Dalam Produk Kosmetik

Apakah Bahaya Racun Berjadual Dalam Produk Kosmetik

Pengenalan

Dalam dunia kecantikan yang semakin berkembang, semakin ramai orang yang memilih produk kosmetik sebagai sebahagian daripada rutin kecantikan harian mereka. Namun, penggunaan produk kosmetik yang mengandungi bahan berbahaya, terutamanya racun berjadual, boleh membawa risiko serius pada kesihatan dan kecantikan kulit. 

Inilah sebabnya Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mengambil langkah untuk melarang jualan produk kosmetik yang ada racun berjadual. Dalam blog ini, saya akan membincang dengan lebih mendalam tentang apa yang dimaksudkan dengan produk kosmetik dicampurpalsu racun berjadual.

Jadual Kandungan

1. Apa itu Produk Kosmetik Yang Mengandungi Racun Berjadual?
2. Bahaya Penggunaan Produk Kosmetik Dicampurpalsu Racun Berjadual
3. Tindakan Kementerian Kesihatan Malaysia
4. Peringatan Kepada Orang Awam
5. Kesimpulan
1. Apa itu Produk Kosmetik Yang Mengandungi Racun Berjadual?

Racun berjadual merujuk kepada bahan-bahan kimia yang telah dikenal pasti sebagai berpotensi merbahaya kepada kesihatan manusia apabila dicampur dalam produk kosmetik. Ini termasuklah bahan seperti merkuri, hydroquinone, tretinoin, betamethasone 17-valerate dan asid azelaik. 

Produk kosmetik yang mengandungi bahan-bahan ini boleh memberi kesan sampingan yang serius kepada kulit dan keselamatan pengguna jika tidak digunakan dengan betul dan tidak mendapat nasihat ahli profesional kesihatan.

2. Bahaya Penggunaan Produk Kosmetik Dicampurpalsu Racun Berjadual
a. Kerosakan Kulit: 

Produk kosmetik yang mengandungi racun berjadual boleh menyebabkan penipisan kulit, kemerahan, gatal-gatal, dan masalah kulit lain yang serius.

i) Hydroquinone boleh menyebabkan kemerahan pada kulit yang disapu, ketidakselesaan, perubahan warna kulit yang tidak diingini, malah kulit menjadi hipersensitif.  Hydroquinone boleh menghalang proses pigmentasi (depigmentasi) yang mengurangkan perlindungan kulit daripada pancaran sinar UV merbahaya dan boleh meningkatkan risiko kanser kulit.

ii) Tretinoin diguna sebagai rawatan masalah jerawat dan membantu mengurangkan kedutan. Penggunaan tretinoin tanpa pengawasan profesional kesihatan boleh menyebabkan kulit menjadi kemerahan, tidak selesa, pedih, mengelupas dan hipersensitif kepada cahaya matahari

iii) Merkuri  yang terkandung dalam produk kosmetik boleh menyerap masuk ke dalam badan dan menyebabkan kerosakan pada buah pinggang dan sistem saraf. Ia juga boleh menganggu perkembangan otak kanak-kanak yang masih kecil atau yang belum dilahirkan. Merkuri boleh juga menyebabkan ruam, iritasi dan perubahan lain pada kulit.

iv) Betamethasone 17-valerate adalah sejenis steroid yang hanya boleh dibenarkan diguna oleh doctor. Bila salah diguna boleh menyebabkan kulit nipis, meras dan sensitif. Salur darah kapilari mungkin timbul dan ketara pada kulit.

v)  Asid azelaic adalah ubat kawalan yang boleh menyebabkan kulit radang, merah, sensitif dan mengelupas. Adalah pengguna boleh mengalami reaksi allergi.

 
b. Kesan Kesihatan Keseluruhan:  

Penggunaan jangka panjang produk kosmetik yang mengaundungi racun berjadual boleh merosakkan sistem imun, sistem endokrin, dan organ dalaman, membahayakan kesihatan keseluruhan.

c. Kesan Psikologi: 

Kerosakan kulit akibat penggunaan produk beracun berjadual boleh memberi tekanan psikologi kepada individu, merosakkan keyakinan diri, dan mempengaruhi kualiti hidup.

3. Tindakan Kementerian Kesihatan Malaysia

Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA), Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)  menggesa orang awam untuk mengelak daripada membeli dan menggunakan produk-produk kosmetik yang mengandungi bahan berbahaya ini untuk melindungi pengguna daripada risiko kesihatan tersebut. Langkah ini adalah penting untuk memastikan bahawa produk kosmetik yang beredar di pasaran selamat dan selaras dengan standard kesihatan yang ketat.

Penjualan dan pengedaran produk-produk kosmetik ini adalah melanggar Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984. Individu yang melakukan kesalahan di bawah Peraturan-Peraturan ini boleh dikenakan hukuman denda tidak melebihi RM25,000 atau penjara tidak melebihi 3 tahun atau kedua-duanya untuk kesalahan pertama dan denda tidak melebihi RM50,000 atau penjara tidak melebihi 5 tahun atau kedua-duanya untuk kesalahan-kesalahan berikutnya. Syarikat yang melakukan kesalahan boleh dikenakan denda sehingga RM50,000 untuk kesalahan pertama dan denda sehingga RM100,000 untuk kesalahan berikutnya.

4.  Peringatan Kepada Orang Awam

a. Bacalah label produk: Sentiasa membaca label produk kosmetik sebelum membeli. Pastikan produk tersebut tidak mengandungi bahan-bahan berbahaya yang disenarai sebagai racun berjadual atau bahan yang telah dikaji dan dikesan berisiko untuk kesihatan.

b. Rujuk kepada pakar: Semasa mencuba produk baru, terutama yang berhubung dengan perawatan kulit, adalah bijak untuk berunding dengan ahli profesional kesihatan. Mereka boleh memberi nasihat mengenai kesesuaian produk tersebut dengan jenis kulit anda dan risiko yang mungkin terlibat.

c. Hindari produk tanpa izin: Pastikan produk tersebut telah mendapat kelulusan dari pihak berkuasa yang Kementerian Kesihatan, sebelum digunakan. Produk yang tidak berdaftar atau berlesen mungkin mengandungi bahan-bahan berbahaya.

d. Berwaspada tanda-tanda bahaya: Ambil perhatian pada tanda-tanda ketidakselesaan atau kesan sampingan seperti penipisan kulit, pembengkakan, kemerahan, atau gatal-gatal. Jika tanda-tanda ini muncul, segera hentikan penggunaannya dan mendapat nasihat dari ahli profesional kesihatan.

e. Gunakan produk yang selamat: Adalah digalakkan menggunakan produk kosmetik yang mengandungi bahan-bahan semulajadi dan selamat. Produk yang mengandungi vitamin, mineral, dan antioksidan boleh membantu memelihara kesihatan kulit dengan selamat.

f. Kesedaran awam: Mengambil bahagian dalam program pendidikan awam atau kempen untuk meningkatkan kesedaran mengenai bahaya produk kosmetik yang mengandungi racun berjadual. Bersama masyarakat belajar memilih produk dengan bijak dan berhati-hati dalam memilih produk kosmetik.

5. Kesimpulan

Produk kosmetik yang mengandungi racun berjadual adalah ancaman serius kepada kesihatan kulit dan kesihatan keseluruhan. KKM telah bertindak untuk melindungi pengguna dengan melarang jualan produk ini. Sebagai pengguna, adalah tanggungjawab kita untuk mengambil langkah bijak dalam memilih produk kosmetik yang selamat dan berkualiti. Kesihatan kulit kita adalah aset berharga, dan kita harus melindunginya daripada bahaya yang tidak perlu.

Kecantikan sejati adalah tentang kesihatan dan keyakinan diri. Jangan terpedaya oleh janji produk kosmetik yang mengandungi racun berjadual. Lebih penting lagi, kesihatan adalah kecantikan sejati.

Perhatian:                                                                                                                                                                                   Sebarang pertanyaan berkaitan produk kosmetik boleh diemel kepada: kosmetik@npra.gov.my atau menghubungi talian 03-78835400. Pengguna dan orang ramai adalah dinasihatkan untuk menyemak status notifikasi sesuatu produk kosmetik dengan melayari laman sesawang rasmi NPRA http://npra.moh.gov.my/ 

Klik pautan ini untuk berita mengenai subjek di atas: -1) https://www.utusan.com.my/nasional/2023/10/5-produk-kosmetik-dikesan-ada-racun-berjadual/#:~:text=Lima%20produk%20itu%20ialah%20Skinsister,serta%20Glowing%20Herba%20Night%20Cream.

2) https://www.bernama.com/bm/press/news.php?id=2237993

3) https://www.thestar.com.my/news/nation/2023/10/24/health-ministry-bans-sale-of-five-cosmetics